Potřebné denní množství vitaminu D
K dosažení dostatečné denní dávky je třeba zkonzumovat 1000–2000 IU (mezinárodních jednotek) vitaminu D. Pro aktivaci imunitních procesů se doporučuje denně přijmout přibližně 2000 IU. Lidé trpící obezitou nebo při infekčních onemocněních je potřeba dvoj až trojnásobná. Naopak u dětí do jednoho roku stačí vitaminu D jen 400 až 500 IU.
Potraviny bohaté na vitamin D
- tučné ryby – losos, pstruh, makrela, tuňák, slaneček či úhoř, čerstvé či konzervované (šproty, sardinky, tuňák) – jsou výborným zdrojem vitaminu D
- rybí olej
- plnotučné kravské mléko a tvrdé sýry.
- vepřové sádlo a slanina
- hovězí játra jsou také vynikající zásobárnou vitaminu D i jiných živin, jako jsou vitamin A, železo nebo bílkoviny
- vejce
- divoce rostoucí houby mají schopnost vytvářet vitamin D2. Nejvyšší hladina byla zjištěna v divoce rostoucích liškách a hřibech
Slunečního svitu máme v naší republice pro tvorbu vitaminu D málo, zejména v zimním období. Konzumace ryb je oproti přímořským státům také nízká. Proto odborníci doporučují od října do dubna užívat i vitamin D pomocí doplňků stravy.
Některé potraviny jsou uměle obohacovány o vitamin D - nejčastěji mléko a mléčné výrobky, cereálie.